مشکلات خواب در نیمه دوم اولین سال تولد نوزاد رایج هستند. بعضی از نوزادان ممکن است که نیمه شب پدر و مادر را صدا زده و یا گریه کنند و بعد از ورود والدین به اتاق آرام بگیرند. این به دلیل اضطراب ناشی از جدایی بوده و یک مرحله طبیعی رشد نوازد است که در این دوره زندگی او اتفاق میافتد.
در صورت وقوع چنین حالتی، همانند دیگر زمانهایی که نوزاد بیدار میشود، به او زمان دهید تا خودش آرام شود. و در صورت نیاز، بدون آنکه بلندش کنید به طور مختصری او را تسکین دهید.
نوزاد چه مقدار میخوابد؟
بیشتر نوزادان در این دوره بایستی 12 الی 16 ساعت شبانه روز را بخوابند که این مقدار خواب شامل 9 الی 12 ساعت خواب شبانه است. نوزاد ممکن است همچنان یک یا دو خواب نیمروزی مختصر داشته باشد. خواب نیمروزی در بعضی از نوزادان 30 دقیقه و در برخی دیگر ممکن است تا 2 ساعت طول بکشد.
خواب نوزاد چگونه باید باشد؟
طبق آکادمی اطفال آمریکا (AAP)، جهت جلوگیری از خطر سندرم مرگ ناگهانی بایستی نوزاد تا تولد یک سالگی و یا حداقل تا شش ماه اول در اتاق مشترک با والدین و در بستر جداگانه خوابانده شود.
در اتاق مشترک، تخت نوزاد یا گهواره نوزاد در کنار تخت والدین و در اتاق آنها قرار میگیرد. در این حالت نوزاد نزدیکتان بوده و راحتتر میتوانید هنگام شب به تغذیه و مراقبت از او رسیدگی کنید.
با وجود آنکه اتاق مشترک با والدین برای نوزاد امن و بیخطر است اما داشتن بستر مشترک با آنها به هیچ وجه امن نیست نیست و خوابیدن والدین به همراه نوزاد در یک تخت به هیچ وجه توصیه نمیشود.بستر مشترک خطر سندرم مرگ ناگهانی و مرگهای مرتبط با خواب را افزایش میدهد.
برای ایجاد یک محیط امن برای خواب کوچولوی دلبندتان این توصیهها را رعایت کنید:
- همیشه نوزاد را به پشت بخوابانید و از خواباندن او به روی شکم اجتناب کنید. از زمانی که AAP این توصیه را در سال 1992 معرفی کرده، میزان سندرم مرگ ناگهانی کاهش یافته است. زمانی که نوزادان به طور مداوم هنگام خواب از جلو به پشت و از پشت به روی سینه میچرخند، مشکلی نیست که در همان حالتی که خودشان برای خوابیدن انتخاب میکنند باقی بمانند.
- نوزاد را روی یک سطح ثابت بخوابانید. توشک تخت نوزاد را به طور کامل با یک ملافه بپوشانید. مطمئن شوید که تخت نوزاد، گهواره نوزاد یا حیات بازی حتما استانداردهای حال حاضر را داشته باشند.
- هیچ چیز اضافی دیگری درون تخت یا گهواره نوزاد قرار ندهید. از عروسک پشمی، پتو، بالش یا ملافه نامناسب، لحاف، رو کش، پوستین و پدهای ضربهگیر اجتناب کنید.
- از گرم کردن بیشازاندازه اجتناب کنید. طبق حرارت اتاق به کودک لباس بپوشانید. نشانههای گرمایش بیش از اندازه را بررسی کنید برای مثال با دیدن عرق کردن نوزاد یا با لمس کردن او میتوانید به میزان گرمای اتاق پی ببرید.
- نوزاد را از افراد سیگاری دور نگه دارید. دود سیگار اشخاص دیگر میتواند خطر سندرم مرگ ناگهانی را افزایش دهد.
- نوزاد را با پستانک بخوابانید. اما در صورتی که نوزاد پستانک را پس میزند، او را مجبور نکنید. در صورتی که پستانک در طول شب از دهان نوزاد بیافتد مجبور نیستید که آنرا دوباره در دهانش بگذارید. در صورتی که از سینه خودتان شیر میدهید میتوانید زمانی که شیر خوردن نوزاد تمام شد پستانک را در دهانش بگذارید.
- مراقب خطرات احتمالی دیگری باشید. از چیزهایی که دارای نوار، بند یا ریسمان هستند و ممکن است دور گردن نوزاد بپیچند و یا چیزهایی با لبه یا گوشه تیز اجتناب کنید. مراقب چیزهایی باشید که ممکن است زمانی که نوزاد درون تخت بایستد یا بنشیند دستش به آنها برسد. تلفن آویزان، آویزهای دیواری، عکسها، ماهوت پرده و پردههای کرکرهای در صورتی که در دسترس نوزاد باشند خطرناک خواهند بود.
چطور میتوان خواب راحتتری را برای نوزاد فراهم کرد؟
احتمالا شما یک روال معین را برای خواب نوزادتان شروع کردهاید و اکنون نیز آنرا ادامه میدهید. در صورتی که هنوز شروع به این کار نکردهاید اکنون زمان خوبی برای شروع است. فعالیتهای آرامش بخشی که میتواند به آرامش نوزادتان در خواب شبانه کمک کند. یک حمام آب گرم به همراه خواندن کتاب داستان یا آواز خواندن میتواند به عنوان نشانه پایان روز برای نوزاد باشد و همین فعالیتها میتواند در شبهای سالهای پیشرو نیز به کار برده شود.
ممکن است بخواهید که نوزادتان خودش به خواب برود. برای اینکار میتوانید که همان روالی که برای خواب شب در نظر گرفتهاید را در پیش گرفته و بعد نوزاد را در حالی که خواب آلود بوده ولی همچنان بیدار است درون بسترش بگذارید. در صورتی که نوزاد گریه کرد برای چند دقیقه به او کاری نداشته باشید. به احتمال زیاد نوزاد خودش آرام شده و خواهد خوابید.
اگر نوزاد همچنان گریه کرد بدون اینکه او را بلند کنید،سعی در آرام کردنش کنید. این حالت ممکن است کمی طول بکشد اما در نهایت نوزاد خواهد فهمید که گریه کردن نتیجه نمیدهد. انجام چنین کاری ممکن است برای والدین سخت باشد چرا که شنیدن صدای گریه نوزاد ناراحت کننده است. در صورتی که از سلامتی نوزادتان مطمئنید (و میدانید که گرسنه نیست، پوشکش خشک است و احساس بدی ندارد) بهتر است که به او زمان دهید تا خودش آرام شود.
در صورتی که نوزاد همچنان گریه کرده و شما را صدا بزند، چند تا واژه دلنشین از میان در اتاق خواب (“مامان درست همینجاست، اما حالا زمان خوابه”) و خروج سریع میتواند کارساز باشد. اگر چند بار این کار را انجام دهید بالاخره نوزاد به خواب میرود.
اگر نوزاد نیمه شب از خواب بیدار شود چه باید کرد؟
حتی نوزادانی که سراسر شب را میخوابند ممکن است که مانند بزرگسالان گاهی نصفه شب از خواب بیدار شوند. گاهی اجازه دهید تا نوزادتان خودش دوباره به خواب برود. قبل آنکه به گریه او پاسخ دهید کمی به او توجه نشان دهید و بعد از آنکه دید همه چیز خوب است او را تنها بگذارید تا بخوابد.
زمانی که نوزادتان نیمه شب از خواب بلند میشود و با گریه شما را میخواهد با خونسردی، آرامش کرده و با حضورتان به او قوت قلب دهید. بعد به او این پیغام را بدهید که زمان خواب است و او باید بخوابد. بهترین حالت ممکن است این باشد که با دستتان او را نوازش کرده و بعد به سرعت از اتاق خارج شوید. اگر مصر باشید که نوزاد خودش به خواب رفتن را یاد بگیرد در اینصورت این مرحله را نیز با سرعت پشت سر خواهید گذاشت.
به خاطر بسپارید: هنگامی که نوزاد نیمه شب از خواب بیدار میشود بغل کردن، شیر دادن یا صحبت کردن با او، باعث میشود تا او برای دریافت این محبت و توجه مرتبا از خواب بیدار شود.
چه زمانی باید با دکتر صحبت شود؟
پاسخ دادن به نیازهای نوزاد با حفظ تعادل بین نگرانی و مصر بودن، میتواند سخت باشد. اما این دوره زمانی است که راحتی تمام خانواده در طول شبهای آینده به آن بستگی دارد. اگر سؤالی درباره خواب نوزاداتان دارید با پزشک صحبت کنید.