حتی کودکان کوچک نیز ممکن است کابوس دیده و درباره رویاهای خوب و بدی که در خواب میبینند صحبت کنند. همچنین هر کودکی معمولا یک خواب ترسناک یا ناراحت کننده دارد. اما به نظر میرسد که کودکان بیشتر در دوران پیش از مدرسه که عموما از تاریکی میترسند، کابوس میبینند. کابوسها کاملا اجتناب پذیر نیستند اما والدین میتوانند شرایط آرامی را برای استراحت شبانه کودکفراهم آورند. بدین نحو که زمانی که کابوسها به خواب کودک میخزند، کمی تسلی دادن از سمت شما به کودکتان به سرعت میتواند ذهن او را آرام کند.
کابوسها چه زمانی اتفاق میافتند؟
کابوسها مانند بیشتر رویاها در طول مرحلهای از خواب که مغز بسیار فعال است اتفاق میافتند. تصاویر واضحی که مغز در حال پردازش است، چنان میتوانند باعث برانگیختن احساسات شوند که واقعی به نظر برسند.
این بخش از خواب با نام مرحله حرکت سریع چشم یا رِم (REM) شناخته میشود چرا که چشمها در زیر پلکهای بسته به سرعت حرکت میکنند. کابوسها معمولا در طی نیمه دوم خواب شبانه که دورههای رم طولانیتری دارند اتفاق میافتند.
زمانی که کودک از یک کابوس بیدار میشود، تصاویر هنوز برایش تازگی داشته و میتوانند واقعی به نظر برسند. بنابراین طبیعی است که او احساس ترس و پریشانی بکند و والدینش را صدا بزند.
در حدود سن پیش دبستانی، کودک ها می فهمند که کابوس فقط یک رویا است و آنچه در حال وقوع است واقعی نبوده و نمیتواند آسیبزننده باشد. اما آگاهی از این مسئله نمیتواند مانع از ترسیدن آنها شود. حتی کودکهای بزرگتر نیز زمانی که از یک کابوس بیدار میشوند احساس ترس میکنند.
چرا کابوسها اتفاق میافتند؟
کسی دقیقا نمیداند که چرا کابوسها اتفاق میافتند. به نظر میرسد که رویاها و کابوسها روشی هستند که کودکها با آن افکار و احساساتشان را درباره موقعیتهایی که با آنها روبرو هستند پردازش میکنند و از آن طریق نگرانیها و دلواپسیهای خود را پشت سر میگذارند. بعضی از کابوسها هنگامی اتفاق میافتند که کودک تحت فشار بوده یا با یک تغییر روبرو باشد. حوادث یا موقعیتهایی که احتمالا احساسات ناراحتکننده ایجاد میکنند، مانند جابهجایی، یک مدرسه جدید، به دنیا آمدن خواهر و برادر جدید یا تنشهای خانوادگی میتوانند رویاهای نارحتکنندهای ایجاد کنند.
گاهی کابوسها بخشی از واکنش کودک به ضربههای روحی هستند، از جمله بلایای طبیعی، تصادف یا مصدومیت. بعضی از کودکان که تجسم خوبی دارند، قبل خواب کتابهای ترسناک میخوانند یا فیلمها یا برنامههای تلوزیونی ترسناک میبینند میتوانند مستعد کابوس دیدن باشند. بعضی اوقات کابوس دارای قسمتها و قطعات قابل تشخیصی از وقایع و تجربیات روز است اما با پیچ و تابی ترسناک. احتمالا کودک تمام جزئیات را به خاطر نمیآورد اما معمولا بعضی از تصاویر، شخصیتها یا موقعیتها و بخشهای ترسناک را یادآوری میکند.
ترغیب کودک به دیدن رویاهای شیرین
والدین نمیتوانند مانع از کابوس دیدن شوند اما میتوانند به کودکان خود کمک کنند تا خواب شبانه خوبی داشته باشند و آنها را به دیدن رویاهای شیرین ترغیب کنند. برای اینکه هنگام فرارسیدن زمان خواب کودک را آرام کنید کاری کنید، که کودکان:
- در یک ساعت معین به خواب رفته و از خواب بیدار شوند
- یک روال منظم برای خوابیدن داشته باشید این کار به او کمک میکند که آرام شده و احساس امنیت کند. با انجام کارهایی مانند حمام کردن، در آغوش گرفتن فرزندتان، کتاب خواندن یا مقداری صحبت کردن درباره حوادث خوشایند روز میتوان در کودک احساس آرامش ایجاد کرد.
- یک محیط آرام و گرم و نرم و دنج برای محل خواب داشته باشد. اسباب بازی، حیوانات عروسکی، چراغ خواب یا کابوس گیر (dream catcher) میتواند در این زمینه مؤثر باشد.
- قبل خواب کودک فیلم و برنامههای تلوزیونی ترسناک تماشا نکند یا داستان ترسناک نخواند، به ویژه اگر کودک قبلا نیز کابوس دیده باشد.
- به او در درک این که کابوس واقعی نیست بلکه فقط یک رویا بوده و نمیتواند به او آسیب بزند کمک کنید.
بعد از یک کابوس
در اینجا روشهایی وجود دارد که به کودک کمک میکند که بعد از کابوس دیدن بتواند با آن کناربیاید:
- به کودک اطمینان دهید که کنارش هستید: حضور آرامش بخش شما میتواند در ایجاد احساس امنیت به کودک کمک کند و مانع ترس او بعد از بیدار شدن از خواب شود. کودک زمانی که بداند شما کنارش هستید بیشتر احساس امنیت خواهد کرد.
- درباره آنچه که اتفاق افتاده شرح دهید: بگذارید تا کودک بفهمد که آنچه که دیده یک کابوس بوده و دیگر تمام شده است. گاهی اوقات باید چنین چیزی بگویید، ” تو خواب بدی دیدهای، اما حالا بیداری و همهچیز خوب است.” به کودک اطمینان دهید که چیزهای ترسناکی که در کابوس وجود دارد در دنیای واقعی اتفاق نمیافتد.
- به او آرامش دهید: به کودک نشان دهید که احساس ترسش را درک میکنید و آن طبیعی است. به او خاطر نشان کنید که همه خواب میبینند و گاهی نیز خوابها ترسناک و ناراحت کننده بوده و ممکن است واقعی به نظر برسند و این طبیعی است که با دیدن آنها احساس ترس کنیم.
- خودتان جادو کنید: برای کودکهای پیش دبستانی و یا دبستانی کم سن و سال که قدرت تجسم بالایی دارند، قدرت جادویی عشق و محافظت شما میتواند شگفتیساز باشد. میتوانید هیولاهای بدلی را با مقداری اسپری نابود کننده بدلی از بین ببرید. در اتاق راه بیافتید گنجه و زیر تخت را بگردید و به او اطمینان دهید که هیچ اثری از هیولاها باقی نمانده است.
- وضعیت روشنایی: یک چراغ خواب یا چراغ راهرو میتواند در یک اتاق تاریک باعث احساس امنیت کودک شود. یک چراغ کنار تختی روش خوبی است که میتواند مانع کابوس دیدن کودک شود.
- به کودک کمک کنید دوباره بخوابد: شما با پیشنهاد یک چیز آرامشبخش میتواند به تغییر حالت کودک کمک کنید. میتوانید با امتحان مواردی به کودک کمک کنید که دوباره بخوابد: بغل گرفتن یک حیوان عروسکی، یک پتو، بالش، چراغ خواب، رویا گیر یا یک موزیک ملایم از آن جمله است. با کودک در مورد خوابهای دلخواهش صحبت کنید. یا به کودک بوسه بفرستید و به او بگویید زمانی که شما در اتاق نیستید آن را دستش نگه دارد.
- یک شنونده خوب باشید: لازم نیست که نصف شب درباره کابوس برای فرزندتان سخنرانی کنید. فقط کاری کنید که او احساس آرامش، امنیت و حفاظت بکند و آماده شود تا دوباره به خواب رود. اما صبح احتمالا فرزندتان بخواهد که در مورد رویای ترسناک شب پیش خود با شما صحبت کند. در روشنایی روز بیشتر چیزهای ترسناک قدرتشان را از دست میدهند. فرزندتان ممکن است درباره یک پایان بهتر برای خوابش فکر کند.
بیشتر کودکان گهگاهی کابوس میبینند و جای نگرانی ندارند فقط نیازمند والدینی هستند که آنها را آرام کرده و اطمینان خاطر دهند. در صورتی که کابوس دیدنهای مکرر مانع خواب کافی فرزندتان میشوند یا باعث میشوند که کودک آسیب رفتاری یا احساسی ببیند با دکتر خود صحبت کنید.