خارش نوزاد به علت پوشک
کودک شما شاد بوده و قسمتی از پوست بدنش که در پوشک است خوب به نظر میرسد؛ ولی ناگهان ناراحت به نظر رسیده و پوستش قرمز میشود!
خارش نوزاد به علت پوشک میتواند بهسرعت رخ دهد! اگر نوزاد گریه میکند و میدانید خوابآلود یا گرسنه نیست، بررسی محتویات پوشک و پوست نوزاد دلیل نق نق کردن را به شما نشان میدهد.
در ادامه خارش ناشی از پوشک و بهترین راه درمان آن را توضیح میدهم. بدیهی است که این شرایط نوزاد را ناراحت کرده و باید هر چه سریعتر آن را درمان کنید.
حل کردن مشکل خارش ناشی از پوشک
- دلایل خارش ناشی از پوشک
- تشخیص خارش ناشی از پوشک
- چهکاری باید در مورد آن انجام دهیم و چگونه میتوان از آن پیشگیری کرد
- چه زمانی باید با پزشک تماس گرفت
دلایل خارش ناشی از پوشک
اصطلاح پزشکی خارش پوشک “درماتیت پوشک تحریککننده” است. این اصطلاح بهسادگی به معنای شرایطی است که موجب تحریک پوست در ناحیه پوشک میشود. باید به خاطر داشته باشید که پوست نوزاد بسیار حساس است و بهسادگی تحریک شده و قرمز میشود. به این خاطر این را میگویم که خارش ناشی از پوشک علل مختلفی دارد. هر چیزی از ادرار خود نوزاد گرفته تا یک غذای جدید یا برفک دهانی (بله!) موجب ایجاد خارش میشود.
در ادامه شایع ترین دلایل خارش پوشک ارائهشده است:
- ترکیب باکتریهای مدفوع و ادرار میتواند منجر به ایجاد آمونیاک شود. این ماده بهشدت پوست ظریف نوزاد را تحریک میکند.
- خارش پوشک همچنین میتواند نتیجه مالیده شدن پوشک روی پوست باشد. این مسئله معمولاً بهعنوان ساییدگی شناخته میشود.
- همچنین روغن، شامپو بدن، دستمالهای مرطوب یا پوشکهای معطر موجب ایجاد حساسیت شیمیایی شده و قرمزی و سوزش ایجاد میکنند.
- غذا نیز یک عامل ایجاد کننده خارش است. غذاهای جدید، بهویژه غذاهای جامد، ترکیب مدفوع نوزاد را تغییر میدهند. این مسئله میتواند موجب افزایش حرکات روده شود.
- عفونتهای مخمری نیز از علل رایج خارش پوشک هستند.
- درنهایت، نوزادی که برفک دهانی دارد در صورت انتقال آن از دهان به مابقی بدن ممکن است دچار خارش پوشک شود.
تشخیص خارش ناشی از پوشک
بهترین توصیه من در رابطه با تشخیص خارش پوشک این است که اگر محدوده پوشک قرمز و تحریک شده به نظر میرسد باید از شر آن خلاص شوید. باید بدانید که تمامی خارشها یک شکل نبوده و پوست ممکن است کمی پف کرده و گرم یا نازک و حساس شود.
شدت خارش پوشک نیز متفاوت بوده و ممکن است در صورت خفیف بودن خود را بهصورت دانههای ریز در یک نقطه کوچک نشان دهد. خارش پوشک همچنین ممکن است بهقدری شدید باشد که کل قسمت قرمز شده، باد کرده و حساس شود. همچنین ممکن است متوسط باشد.
چهکاری باید در مورد آن انجام دهیم و چگونه میتوان از آن پیشگیری کرد
شدت خارش پوشک تعیین کننده بهترین درمان است. در ادامه بهترین درمانها به ترتیب ارائهشدهاند:
- تا جای ممکن پایینتنه نوزاد را لخت بگذارید. اگر نوزاد خارش دارد هنگام خوابیدن پایینتنه او را لخت بگذارید. میتوانید از یک ملافه پلاستیکی برای محافظت از تشک استفاده کنید. بدیهی است که کف منزل که بهراحتی قابل تمیز کردن باشد برای این کار ایدئال است. اگر هوا گرم است اجازه دهید نوزاد بدون پوشک در خارج از خانه وقت بگذراند. هدف از این کار وارد شدن هوای تازه به پایینتنه نوزاد است. این روش همچنین برای پیشگیری از خارش پوشک عالی است!
- تعویض کردن مداوم پوشک نیز ایده خوبی است، حتی اگر به معنای عوض کردن پوشک در طول شب باشد. از تمیز کردن کامل محدوده پوشک و همچنین خشک بودن آن اطمینان حاصل کنید.
- پمادهای پوشکی وجود دارد که میتوان از آنها برای درمان خارش پوشک و پیشگیری از بدتر شدن آن استفاده کرد. برای مثال، پمادهای حاوی زینک اکسید اغلب بسیار مؤثر هستند.
- گاهی اوقات عوض کردن برند پوشک مورد استفاده موجب پیشگیری از خارش و درمان آن میشود.
- اگر در حال معرفی کردن غذاهای جدید به نوزاد خود هستید میتوانید آنها را بیازمایید. البته این کار تنها در صورتی عملی است که نوزاد به این غذاهای جدید حساسیت داشته باشد.
- اطمینان حاصل کنید که نوزاد برفک ندارد، زیرا برفک در موارد شدید منجر به خارش پوشک میشود.
- میتوانید از پوشکهای پارچهای استفاده کنید. این پوشکها برای برخی از نوزادان تنها راه خلاص شدن از شر خارش هستند.
چه زمانی باید با پزشک تماس گرفت
اغلب اوقات تماس با پزشک ضروری نیست، مگر اینکه پوست عفونی به نظر برسد. اگر تاول یا تراوش وجود داشته باشد باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
همچنین، اگر علیرغم تمامی تلاشها خارش از بین نرفته بلکه بدتر شد بهتر است با پزشک مشورت کنید. اگر عفونت مخمری، ازجمله برفک دهانی نوزاد، دلیل خارش باشد باید از درمان دارویی استفاده کنید.
در برخی از موارد نادر، عدم تحمل شیر یا برخی دیگر از آلرژیهای غذایی دلیل خارش پوشک است، ولی قبل از اینکه رژیم غذایی خود یا نوزاد را آزمایش کنید با پزشک مشورت کنید.