زمانهایی وجود دارد که دانستن اینکه چه در ذهن فرزند ما میگذرد بسیار سخت میباشد. زمان خواب ، زمانی است که ما تمام وقایع روز را پردازش میکنیم ، زمانی که ما دوباره به درون و خرد درونی خود پیوند میخوریم ، خواب دیدن و رؤیا بخش مهمی از این فرایند است. به نظر میرسد فرزند شما در خواب شبانهاش هم بسیار سخت کار میکند!
سخت است که بگوییم در این حالت چه اتفاقی برای فرزند شما میافتد که خواب او به هم ریخته میشود، مخصوصاً اگر برنامه روزمره برای فرزند خود داشته باشید و طبق آن زمان خواب کودک یا نوزاد مشخص باشد.
حال نگاهی به این بی اندازیم که چرا کودک شما با جیغ و گریه از خواب بیدار میشود و اینکه بسته به شرایط چگونه عمل کنیم.
اگر زمانی که کودک با جیغ فریاد میزند، سعی درگرفتن قدرت و کنترل خود میکند و شما قادر به برقراری ارتباط با او هستید و کودکتان بیدار است، کودکتان دچار کابوس شده است، نکته دیگر این است که کودکی که در شب کابوس میبیند بعد از بیدار شدن درخواستهای نامعقولی دارد مثل رفتن به بیرون و یا دیدن تلویزیون! احتمال دیگر برای جیغ زدن کودک هنگام شب ترسهای شبانه است، که در کودکان 2 تا 6 ساله بسیار رایج است. این مشکل معمولاً تا سن ۸ سالگی در کودکان از بین میرود.
وحشتهای شبانه
وحشتهای شبانه یا هراس شبانه با کابوسها متفاوت هستند ، به این دلیل که کودک ممکن است بیدار به نظر برسد ، اما منطقی نیست، ممکن است فریاد بزند یا ترسیده باشد اما تسکینپذیر نباشد. کودکان معمولاً روز بعد این واقعه را به یاد نمیآورند، و تنها چیزی که ممکن است به یادآورند عدم رضایت شما از بیدار شدن! در شب است. کودکان با وحشت در شب، والدین خود را تشخیص نمیدهند و یا چیزهای غیرمنطقی یا غیرمعمول را درخواست نمیکنند – مانند نیاز به بیرون رفتن.
در زیر نکاتی برای برخورد با ترس شبانه در کودکان آورده شده است:
اگر کودک نو پا شما دچار وحشت شبانه نیست ، یعنی میتوانید هنگام فریاد زدن با او ارتباط برقرار کنید ، میتوانید سعی کنید در طول روز با دخترتان/پسرتان صحبت کنید و موافقت او را برای یادگیری یک روش جدید خواب بگیرید. او در این روند میآموزد چگونه کنترل خود را به دست آورد. از او بخواهید که یک اسباببازی قدرت را انتخاب کند که به او کمک کند کل شب بخوابد (این میتواند یکی از اسباببازی های موردعلاقه فرزندتان باشد )
برای او یک آیین کوچک درست کنیدُ تا قبل از خواب به همراه عروسک قدرتش انجام دهد! مثلاً گرفتن شمشیر پلاستیکی و عروسکش در دست دیگر! شما از شور و اشتیاق و علاقه او برای انجام این کار شگفتزده خواهید شد! سپس رفتن برای خواب. و اگر دوباره از خواب بیدار شد به او بگویید مراسم را انجام دهد تا کمکم خودش قادر به کنترل خودش گردد.
یک سیستم پاداش ترتیب دهید تا مثلاً شبهایی که خودش بعد از بیداری به رخت خواب میرود یک ستاره طلایی دریافت کند و بعد از چند بار به او یک جایزه بدهید.
انتظار رفع شدن مشکل را بهسرعت نداشته باشید، کودکتان به یکباره کنترل لازم برای به خواب رفتن مجدد بعد از دیدن کابوس را نخواهد داشت. اگر مجبور به مراجعه به او و آرام کردنش شدید حتماً برای این کار از اسباببازی قدرت استفاده کنید تا از او بعداً بپرسید که «که دیدی اسباببازی قدرت چگونه به خواب تو کمک کرد؟» حواسپرتی و یک پر و مادر آرام کمک بسیاری به یک کودک نوپا برای آرام شدن میکند.
چگونگی جلوگیری از ترسهای شبانه
اگر اعتقاد دارید که فرزندتان دچار وحشت شبانه است ، پس از اینکه متوجه شدید این اتفاق در چه زمانی میافتد، سعی کنید کودک را ۱۵ دقیقه قبل از ساعت مشخصشده بیدار کنید. این کار را به مدت یک هفته انجام دهید تا عادت موردنظر از بین برود. شواهدی وجود دارد که نشان میدهد کودکانی که بهاندازه کافی نمیخوابند یا یک رویداد مهم در خانواده اتفاق افتاده است (مرگ ، تولد ، طلاق ، خانه در حال حرکت و غیره) بیشتر مستعد وحشت در شب هستند. اگر فکر میکنید بیدار شدن نوزاد در(این یک هفته) خواب او را اذیت خواهد کرد بهتر است، کمی چرت روزانه او را طولانیتر کنید.
همچنین برخی تحقیقات انجامشده است که نشان میدهد خوابیدن در کنار هم میتواند وحشت را کاهش دهد ، به همین دلیل این کار میتواند برای مدتی ارزشمند باشد. به غیر از این ، سعی کنید بیرون از در منتظر باشید و به کودک اجازه دهید خودش را آرام کند و مواظب باشید در این حین آسیبی به خود وارد نکند. کمی صبوری اجازه میدهد تا کودک تکنیکهایی که برای آرام کردن به او یاد دادهاید اجرا کند، اما تا زمانی که از این امر مطمئن نشدهاید همیشه بیرون در منتظر بمانید تا در صورت نیاز به او کمک برسانید.
و البته ، در صورت امکان ، اطمینان حاصل کنید که کودک نوپای شما خواهر و برادرها را از خواب بیدار نمیکنند. در صورت امکان ، در صورت جیغ زدن ، مکان خواب کودک نوپای خود را تا حد ممکن از خواهر و برادر خود جدا نگهدارید. این میتواند یک وضعیت طولانیمدت باشد پس اگر دو بزرگسال در خانه هستید شب بهنوبت بگردید و به یاد داشته باشید که میگذرد!
و همچنین آپنه خواب را بررسی کنید، اگرچه غیرمعمول است ، نوزادان و کودکان نوپا نیز میتوانند دچار وقفه تنفسی در خواب شوند ، آپنه خواب زمانی اتفاق میافتد که در هنگام خواب برای لحظهای تنفس دچار اختلال شده و یا قطع شود که این اتفاق منجر به بیدار شدن فرد از خواب و یا اگر فرد از خواب بیدار نشود باعث خستگی مفرت او به دلیل خواب بیکیفیت خواهد شد، برای همین مطمئن شوید فرزند دلبندتان دچار مشکل آپنه خواب نباشد.
نهایتاً فراموش نکنید که کودک در چنین شرایطی از هر زمان دیگری بیشتر نیاز به همراهی شما دارد و حتماً در چنین شرایطی مراجعه و مشاوره با یک پزشک متخصص را فراموش نکنید.